Коледните препоръки на издателство „Емас“

Коледа наближава – по радиото вече звучат познатите песнички, изваждаме украсата, пием греяно вино… И отново се чудим какво да вземем за празниците. Е, освен ако не сте като нас и не сте предварително наясно, че отговорът е книги! Без значение дали ще си направите сами подарък, или ще изненадате близките, вярваме, че малко насоки не са излишни преди да се гмурнете в необятното книжно море. Затова решихме да подготвим малък “пътеводител” какво можете да изберете от новите заглавия на издателство “Емас” 🙂

 

За читателите, които обичат да разплитат загадки

Untitled collage (2)

Можеш и да си креташ в ниското. Но тръгнеш ли да се изкачваш, връщане вече няма. Или стигаш до върха, или рухваш в пропастта.

Съвсем скоро след като от “Ню Йорк Таймс” поместиха “Макбет” в списъка си с най-значимите заглавия за 2018-а книгата излиза и на български. И, о, какво удоволствие е! На пръв поглед самата идея изглежда меко казано необичайна – 400-годишната Шекспирова пиеса, преобразена от съвременен криминален автор – но неслучайно Несбьо е единственият не-англоезичен писател, включен в мащабния проект на издателство “Хогарт Шекспир”.

Норвежецът адски умело е уловил духа на произведението и е вплел основните теми на класическия “Макбет” в своя роман, но все пак изцяло през уникалната си писателска призма. Дори Джеймс Шапиро, професор по английски в Колумбийския университет и един от най-блестящите специалисти по творчеството на Шекспир, пише хвалебствено ревю за работата на Несбьо по проекта.

крими

“Макбет”, обаче, далеч не е единственото ни предложение за почитателите на криминалните сюжети – особено за редовните ни читатели не е изненада, че в каталога ни присъстват някои от най-добрите скандинавски имена в жанра.

Всички те заслужават да бъдат споменати, но ще обърнем внимание на “Совата” от новия ни любимец Самюел Бьорк (продължение на “Пътувам сама”), “Внезапна смърт” от дуото Ане Холт и Евен Холт (следвайки “Мъждене”) и “Слънчева буря” от талантливата Оса Ларшон.

За читателите, търсещи атмосфера и вдъхновение

лучия

“Танцьорката от Париж” е историята на една млада жена, отчаяно опитваща се да излезе от сянката на баща си – непосилна задача, когато става дума за Лучия и Джеймс Джойс. Лучия е стихия, образована, талантлива танцьорка, учила при брата на Айседора Дънкан, но мечтите за голямата сцена остават неосъществени…

По впечатляващ начин авторката събужда за живот Джойс, Бекет и много други – и тяхното стихийно творческо битие сред бохемата на Париж засиява в ярки цветове.

“Обзървър”

музи

Колекция “Музи” събира вълнуващи романи за изключителни героини – жени, чиито живот е бил изпълнен с изкуство, вдъхновявали артисти и самите те водени от вдъхновение. Силно препоръчваме цялата Колекция, но тук ще обърнем внимание на най-новите попълнения – “Хотел “Захер”, който ще ви пренесе във Виена от началото на 20-и век, и “Дъщерята на художника”, възхитителен роман за едно от най-колоритните семейства в света на изкуството, това на Марк Шагал.

За младите читатели (а защо не и за всички?)

zimna pesen

Както вероятно името подсказва, “Зимна песен” е най-подходящата книга за предстоящите вечери у дома – С. Джей-Джоунс ни е поднесла една запомняща се романтична история, поетична, пропита с музика и магия, която ще пусне дълбоко корени във въображението ви… Разказът за Краля на гоблините и Лизл ни отвежда в странния, мрачен свят на Долната земя и носи силно вдъхновение от класическите приказки като “Красавицата и Звяра”.

schwab С лека тъга споделяме, че трилогията на В. Е. Шуаб “Цветовете на магията” достигна своя край. “Заклинание за светлина” е грандиозният ѝ завършек и отново ни среща с любимите Кел, Лайла, Рай, Алукард…

Не можем да го кажем по-добре от “Пъблишърс Уикли”:

Безупречен стил… Горчиво-сладкият финал подобава на тази фантастична, емоционално наситена поредица, която промени представите ни за епичност.

 

За най-малките читатели

tiha

А ето я и една от най-големите ни гордости тази година – прекрасното издание “Тиха нощ! Свята нощ!”, специално по повод 200-годишнината на песента! В книгата с твърди корици Вернер Тусвалднер разказва историята на създаването на най-популярната песен на всички времена, а носителят на медала “Андерсен” Роберт Ингпен илюстрова с разкошните си картини. Приложен е и аудио диск, включващ изпълнение на “Тиха нощ, свята нощ” от хор “Бодра смяна” и от Стефан Илчев, както и по-задълбочено навлизане в “живота” на песента и двувековната ѝ история. Какъв по-подходящ подарък за цялото семейство 🙂

Проктор_Коледа (1)

 

На последно място, но не по важност, идва последната книга за шантавия изобретател доктор Проктор и помощниците му Бюле и Лисе. А книгата идва с голям въпрос – “Доктор Проктор ще спаси ли Коледата?” 

Норвежецът Ю Несбьо за пореден път ни изненадва с неизчерпаемото си въображение и чувство за хумор!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s