Ива Прохазкова: „Голи“ е историята на петима млади хора на кръстопът

Ива Прохазкова е най-четената чешка авторка на книги за подрастващите. Носителка е на над 20 награди, сред които Наградата на Австрия и Наградата на Германия за детско-юношеска литература, престижната литературна награда „Магнезия Литера“, номинирана е за най-престижното отличие за детско-юношеска литература в света – медала „Х. КР. Андерсен“, както и за наградата „Астрид Линдгрен“. А книгата „Портокалови дни“ взе чешката награда за детско-юношеска литература „Златната лента“.

С новоизлязлата на българския пазар книга „Голи“ (прев. Анжелина Пенчева) Прохазкова навлиза в света на по-големите – 15-18-годишните с техните проблеми и с техните решения. Романът е включен в Германия сред подборката на седемте най-добри книги за деца и юноши на Немското национално радио; има две номинации за най-престижната немска литературна награда „Jugendliteraturpreis“ и е сред книгите, номинирани за Католическата литературна награда за юноши.

Ето какво казва самата тя за произведението си:

„Голи“ е роман за съзряването. Горещо лято, Берлин, опитомената европейска природа някъде около чешко-саксонската граница – това са кулисите на историята, в която петима млади хора се озовават на кръстопът – всеки по своя начин. Искат или не, трябва да вземат решение накъде да поемат оттук нататък. Пътищата им понякога се пресичат, друг път вървят успоредно, а понякога се разминават. Без да го знаят, младежите си поставят едни и същи въпроси, решават сходни проблеми. Всъщност става въпрос за пет различни истории, които обаче, едва събрани заедно, разкриват своя смисъл и описват една-единствена величина, едновременно известна и неизвестна: днешното съзряващо поколение.

          Моят роман показва днешните седемнайсетгодишни в тяхното ежедневие. Опитах се да разкрия богатата скала на техните чувства и възгледи. Техниката влияе силно върху днешния начин на живот, затваря го между четири стени, гони го по шосетата, под следящото око на камерите, всичко е пронизано от всякакви сигнали. Първопланово ние, хората, не усещаме такъв живот като ограничаващ. Но в ключови моменти, когато той се сблъсква с елементарни потребности на подрастващите и с естествения им стремеж към реално, неопосредствано докосване, възниква конфликт. При някои от моите герои този конфликт се разиграва под повърхността, почти недоловимо, при други обаче се разраства и се превръща в социален бунт или в драма.                                                         

             Пубертетът е особено състояние. Единствено и неповторимо. В пубертета човек е гол, всичко го докосва директно. Това докосване вълнува и наранява едновременно. Само че трае кратко. Прекалено кратко.

Да, Силва е с IQ далеч над средните нива, обаче не е способна да се подчини на изискванията на съвременното общество. Необуздана е, ръководи се от инстинктите си. Баща ѝ е чех, майка ѝ – германка, живеят разделени, но все още не са стигнали до развод. Сновейки непрестанно между тях, тя се чувства объркана, разполовена. Животът ѝ в Берлин е като провиране през джунгла, в което случайните разминавания и съдбовните срещи сочат по кой път да се тръгне.

         Само една малка крачка дели Никлас от пълнолетието. Любовта към Евита постепенно променя живота му в лудешка наркоманска въртележка, от която е почти невъзможно да скочиш.

         Евита пък живее сред големия град и в същото време – в свой личен свят, който все повече я отдалечава от реалността. Вместо бленуваната свобода тя изпада във все по-неизбежна зависимост. Не само от дрогата, но и от хората, които ѝ я осигуряват.

          Филип желае да възприема света като интелектуалец, ала една непланирана демонстрация на екологични активисти, срещата с дейната и жизнерадостна Береника и конфликтът с полицията, приключил с арестуване, всичко това в рамките на една-единствена вечер и нощ преобръщат света му на заимствани ценности.

         Робин е очертал около себе си кръг и не пуска никого в него. Недостъпността му датира от една вечер в горска хижа, след която е набеден, че е изнасилил своя съученичка. Въпреки че баща му, юрист, успява да разколебае обвинението и да измъкне сина си от щекотливата ситуация, преживяното е накарало момчето да се затвори в себе си. Срещата със Силва става преломен момент в личното му съзряване.

„Голи“ излиза като част от специалната поредица на издателство „Емас“ „Европейски разказвачи“, която събира най-доброто от литературата за млади читатели от континента. Можете да откриете книгата в цялата търговска мрежа. (Линк за удобство: https://www.ozone.bg/product/goli/)

Leave a comment