Топ криминални журналистки навлизат в тъмното минало на Дания в нов трилър (интервю)

Българските читатели вече са се убедили, че в скандинавската ни криминална поредица влиза само най-доброто от жанра. Сред подбраните от нас имена стоят автори като Ю Несбьо, Сьорен Свайструп, Юси Адлер-Улсен, Ирса Сигурдардотир, Ханс Русенфелт… Следим отблизо тенденциите от полуострова и през последните години забелязваме истински възход на писателите от Дания, отприщен може би от феномена „Кестеновия човек“. През 2021-ва пък ви срещнахме с друга мощна заявка в лицето на журналистическата двойка Ким Фебер и Йени Педерсен и тяхната „Свирепа зима“.

Съвсем наскоро пък издадохме „Сърце в лед“ от новото впечатляващо писателско дуо на Дания – Лине Холм и Стине Болтер. Със своя дългогодишен опит и безпогрешен нюх Холм и Болтер, и двете разследващи журналистки от топ листата на страната, отвеждат към истинската ѝ история в дебютния им роман. Тайните от миналото разпрострират пипалата си до настоящето… В напрегнатия трилър излизат на бял свят престъпления, извършвани в името на „хуманни“ цели и донесли неимоверни страдания на хиляди, които жадуват отмъщение.

„Сърце в лед“ без никакво усилие прикова вниманието ни още от първата глава и бързо разбрахме, че това ще бъде следващото заглавие, което трябва да прочетете и вие, българските крими фенове. Решихме и да ви запознаем с авторките – две изключителни професионалистки и страхотни събеседнички – с това интервю, проведено от преводачката на книгата Ева Кънева.

  • И двете сте разследващи журналистки и авторки на книги, свързани с реални престъпления. Защо от реалността решихте да се прехвърлите в художествената измислица?

За журналиста е вълнуващо предизвикателство да напусне реалността и да се пренесе в света на фантазията и на творческия простор. Художествената литература ни дава възможност да пишем свободно, но във въображаемия свят, който изграждаме, ще откриете множество препратки към реални събития. Стремихме се и следователските методи, описани в нашия роман, да съответстват на използваните в реалността.

  • Коя от вас направи, така да се каже, първата крачка към творческото ви партньорство?

Стине пише книги от 2006-а, а през 2009-а издаде първото си криминале. Оттогава от издателство „Политикен“ няколкократно са поставяли въпроса няма ли да напише още един криминален роман. Издателството лансира идеята Стине да работи съвместно с друг добър писател и Стине сама предложи Лине като желана партньорка. Първоначално Лине отказа предложението на Стине. Лине никога не беше писала художествени текстове и не възнамеряваше да го прави! След известен размисъл обаче любопитството надделя. За което днес и двете се радваме много.

  • Как протича при вас творческият процес? Поделихте ли си сферите на отговорност, например едната да отговаря за следователската работа, а другата – за съдебната медицина?

Когато двама автори пишат заедно, е важно най-напред да уточнят сюжета, действието и главните персонажи в романа. В подробности! Ето как процедираме ние. Първо правим план на романа – резюме от порядъка на 50-60 страници, за да знаем как ще се развива действието и в коя глава какво ще се случва. По този начин още в съвсем ранен етап от процеса откриваме евентуални проблеми в изграждането на фабулата и грешки в логическия аспект на сюжета. След това разпределяме главите помежду си и започваме същинското писане. Обикновено всяка от нас отговаря за един от главните герои. Не пишем в едно помещение, но интернет и онлайн програмите ни помагат да поддържаме контакт. Накрая се събираме и в продължение на доста дълго време сглобяваме романа, за да сме сигурни, че стилът е хомогенен във всичките 400-500 страници.

  • Двете различни ли сте като писателки? Каква е рецептата за щастливо съжителство в такъв професионален „брак“?

Всяка от нас си има силни страни, а в едно сътрудничество е важно взаимното уважение към достойнствата на другия. Лине е много прецизна в редакцията на текста, а Стине, благодарение на дългогодишния си опит като криминален репортер, разполага с широка мрежа от източници в следствието и съдебната медицина и затова прави голяма част от справките и проверява фактологията. В някои отношения сме различни, в други си приличаме. Партнираме си идеално. Убедени сме, че всяка от нас е компетентна в съответната област, която е силната ѝ страна. Именно защото сме различни, умеем да се подкрепяме и да насърчаваме развитието си.

  • През 1951 година 22 гренландски деца на възраст от четири до осем години са откъснати от родителите си и изпратени в Дания, за да усвоят датския език и култура и да построят „мост“ между Дания и нейната изоставаща в културно отношение колония. В Дания често ли се говори за този социален експеримент, или по-скоро темата се избягва? И защо избрахте да включите именно тази случка в романа си?

През 2019-а, когато започнахме да развиваме сюжета на „Сърце в лед“, няколко скандала от миналото, свързани с престъпления над деца, получиха широк обществен отзвук. Например, група възрастни мъже, преживели насилие в детски дом през шейсетте години, заведоха дело срещу държавата с искане за обезщетение. Отново се заговори и за насилственото изселване на гренландски деца през петдесетте години на XX век. По принцип датчаните се възприемат като „положителните герои“, но в случая става дума за историческо събитие, при което Дания, в опит да направи добро, всъщност е извършила ужасно престъпление срещу двайсет и две деца и техните семейства. Тази тема ни заинтригува.

В Дания, както и в много други страни по света, се е наложило мнението, че „миналото няма как да се промени“, но през 2020 година датското правителство представи подробно разследване на експеримента в Гренландия и жертвите на този експеримент получиха, макар и със закъснение, официално извинение.

  • И двете сте много известни журналистки и познавате отлично съвременната политическа ситуация в Дания. Трулс Майдинг (датският министър-председател в „Сърце в лед“) напомня на кръстоска между министър-председателката Мете Фредриксен и бившата министърка по интеграционните въпроси Ингер Стьойбер*. Има ли и други датски политици, които да са ви послужили като прототипи за персонажите в „Сърце в лед“?

Появиха се редица спекулации по въпроса коя реална личност стои зад Трулс Майдинг и другите политици в книгата. Някои посочват Мете Фредриксен, други – бившия премиер Андерс Фог Расмусен.

Всъщност не сме изграждали образите в книгата по конкретен прототип. За вдъхновение ни служеше изобщо политическата култура в Дания и в други страни, култура, която познаваме от журналистическата си работа. Днес битката за власт е ожесточена, а все по-важна роля играят социалните мрежи, фалшивите новини, пиар агентите и ниското качество на политическия дебат.

  • Стине, ти работиш в така наречената „True Crime Agency“ (В превод: Агенция за истински престъпления. – Бел. прев.) Ще ни разкажеш ли какво е това и защо се нарича агенция?

Аз съм директор, съосновател и съсобственик на „True Crime Agency“. Агенцията предлага лекции на тема разследване на убийства, съдебна медицина, криминалистика, съдебен процес, решаване на дело и т. н. Лекторите са следователи, съдебни лекари, криминални психолози, историци и др. Аз също изнасям доклади и съм автор на осем книги за истински престъпления. Нарича се агенция, защото посредничи при намирането на подходящ лектор.

  • Лине, ти се занимаваш с разследваща журналистика. Две години поред си номинирана за престижната награда „Кавлинг“, последно през 2012 г. за „Обирът“ – историята на най-големия обир в историята на Дания. Ще разкажеш ли малко за книгата си на българските си читатели?

През лятото на 2008-а година двайсетина мъже от датски, шведски и арабски произход нахлуват в трезора на фирма за превоз и съхранение на ценности в копенхагенско предградие и задигат 10 милиона долара – безпрецедентен обир в историята на Дания.

Престъплението привлече вниманието заради жестокостта, с която беше извършено. Обирът е бил планиран месеци наред. Крадците са използвали булдозер, за да разбият стената на сградата, и са запалили откраднати боклукчийски камиони по няколко от главните копенхагенски улици, за да попречат на полицията да стигне до местопрестъплението.

В известен смисъл този дързък грабеж символизира ненаситния стремеж към трупане на материални богатства, който беляза периода преди финансовата криза. Престъплението показа и колко добре стикована и предприемчива е станала международната организирана престъпност.

Парите така и не бяха открити. Неизвестна остана и самоличността на част от извършителите.

  • Как съчетавате професионалния и личния си живот? Успявате ли да намерите здравословен баланс между кариера и семейство?

И двете сме майки. Децата на Лине са сравнително малки, а на Стине – вече тийнейджъри. И за двете ни е важно да сме при децата си, докато са още малки и живеят вкъщи. Същевременно сме амбициозни и държим на професионалното си развитие. За да съчетаеш двете неща, е нужно да си организиран и да планираш ангажиментите си. Когато си почиваш, да си почиваш пълноценно, а когато работиш, да работиш с пълна пара. За нас това е здравословният баланс, който се отразява благотворно на всички аспекти от живота.

* През 2016 г., в качеството си на министър по интеграционните въпроси, Ингер Стьойбер  издава заповед, с която задължава бежанските центрове да разделят пристигащите семейни двойки, в които единият партньор (обичайно партньорка) е под осемнайсетгодишна възраст. Стьойбер мотивира разпореждането с борбата против принудителните детски бракове. Разпореждането е противозаконно и на 22 януари 2020 г. парламентът взема решение да сформира анкетна комисия, която да разследва случая. Въз основа на заключението на комисията, че Ингер Стьойбер е нарушила закона, срещу нея започна съдебен процес. Присъдата бе произнесена през декември 2021 г. и Стьойбер е обявена за виновна, осъдена е с ефективна присъда и е отстранена от длъжността си в парламента. – Бел. прев.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s