5 ДЕТСКИ КНИГИ, КОИТО ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЗАЕДНО С ДЕЦАТА СИ

1. БОЖКО И ЛОШКО

Една фантастична история

от Марта Кишел

                Eдна чудовищно сладка книжка за едно необикновено 9-годишно дете с още по-необикновено семейство. Забавна, трогателна и много, много чудата приказка за трудностите, свързани с порастването, за толерантността, любовта и приятелството, която има заряда да сближи цялото семейство. Историята е придружена от красивите илюстрации на Паулина Вирт, с чиято помощ и малки, и големи могат да си представят по-добре света на героите.

                На една обрасла улица и зад покрита с бръшлян ограда се крие странна къща, която всеки забравя. Затова и на никого не би му хрумнало, че в нея живее необикновено 9-годишно момче с уникално име – Божко, и неговото също толкова необичайно семейство.

                В къщата на Божко живеят пухкави розови зайчета, под леглото му се крие чудовище с пипала, което постоянно му краде чехлите, на тавана живеят няколко духа, с които момчето разиграва немски пиеси, а най-добрият му приятел е не кой да е, а именно Лошко – неговият ангел пазител. За Божко домът е безопасно място, където може да бъде себе си, а всеки ден е вълнуващо приключение.

                Всичко обаче се променя, когато семейството му решава да го изпрати на училище. Страшничко! Божко трябва да напусне необикновената си къща и да опознае света отвъд, без необичайните си приятели, без шумоленето на ангелските крила и без прегръдката на чудовищните пипала. Но дали е готов за това? Няма да е никак лесно, тъй като Божко пази тайна, която може да го постави в сериозна опасност. Дали външният свят е подготвен за нея?

2. БАЛАДА ЗА ЕДИН СЧУПЕН НОС

от Арне Свинген

                Духовита история, в чийто център е младият Барт и неговият обезоръжаващ оптимизъм. След дългата зима и сняг, изсипващ се все в неподходящи моменти, пролетта е тук, за да ни върне енергията, да ни стопли и да извади усмивките ни на показ. Това ще направи с вас и романът на норвежкия писател Арне Свинген – „Балада за един счупен нос“. Освен това ще ви припомни, че винаги има светлина в края на тунела. И не, не е влак.

                Тринайсетгодишният Барт е непоправим оптимист. Гледа ведро на живота, а той не е никак лесен. Барт живее в мизерен блок, свърталище на всякакви отрепки. С майка му обитават гарсониера. Парите не им стигат. В училище е аутсайдер, а отгоре на всичко редовно яде бой на тренировките по бокс, които посещава само заради майка си. Но той не унива. Основната му опора в живота е музиката. И то не каква да е музика, а оперна. Сложи ли си слушалките, забравя за всички неприятности. И много обича да пее – но само в тоалетната. Там спокойно отпуска гласа си.        Никой дори не подозира за таланта му, докато един ден съученичката му Ада, с която седят на един чин, не го моли да ѝ направи запис със свое изпълнение. Силно впечатлена от таланта му, Ада веднага връчва диска на класния, убедена, че прави услуга на скромния Барт. Съучениците са във възторг, а класният обявява, че Барт ще закрие тържеството по случай края на учебната година. Най-сетне Барт има възможността да се влее в редиците на харесваните в училище. Има обаче един проблем: Барт не може да пее пред хора…

                Една очарователна история за смелостта, за страха, за тормоза в училище и за музиката. Но най-вече история за съдбоносните дни в живота, за дните, когато те залива лавина от събития. А после вече нищо не е същото.

3. БЕЛИТЕ ИМ ПРИЛЯГАТ

от Ева Бексел

                Време е за пакости с братчетата Карл и Антон. Бузите ще ви заболят от смях, докато четете „Белите им прилягат“ от шведската писателка Ева Бексел. Посмейте се на пакостите на лудетините Карл и Антон заедно с вашите  малчугани (или пък им се насладете сами… докато те спят, но тихо).

                Пастор Хьорлин би си заложил главата за едно – когато внуците му Карл и Антон са на гости, няма невъзможни неща. Разбира се, двамата с пасторшата обожават момчетата си, но понякога си мечтаят да не бяха толкова… енергични!

                Една ранна утрин в предверието на пастора и пасторшата се появяват Карл, Антон и татко Стюре. Карл е на седем, а братчето му – на пет. Карл държи баща си за ръка, а малкият Антон настоява да е самостоятелен. Баба и дядо ги посрещат радостно, макар и молейки се на бога да се справят с предстоящото предизвикателство.

                Изобретателността на Антон няма граници! А белите се редят една след друга без дори минута почивка за горкия пастор… Възможно е, когато влезе в зимника за ябълки, да излезе с непознат дакел. Или от банята да потече вода, защото Антон е карал да плуват раците, купени за вечеря. Възможно е и да си получи собствените честитки от непознати хора, защото преди това малкият му внук ги е разнесъл по пощенските кутии в градчето. А какви ги натворява Антон по празниците… то не е за приказване.

                Една пълна с изключителен хумор и топлина книжка за палавите Антон и Карл, строгият пастор и милата пасторша, които се опитват да съществуват под един покрив, без да го разрушат.

4. ТОМАШ И НОСОРОГЧЕТО

Историята на едно твърде невероятно приятелство

от Давид Машаду

                „Томаш и носорогчето“ е вълнуваща и очарователна история за болката от загубата, за целебната сила на приятелството и надеждата, която то ни дава. Уютна история, в която да се сгушите заедно с цялото семейство и с хубава чаша чай.

                Една нощ Томаш напуска дома, където е прекарал целия си живот, и се отправя в незнайна посока. Причината – след нещастен случай в семейството му момчето е убедено, че е той е виновен и че носи злини на хората около себе си. Но едва пристигнал в близкия голям град, и страната е пометена от невиждан ураган. Томаш се озовава сред наводнения и развалини, а и връзка с майка си, естествено, вече не може да установи. Точно когато се чувства най-загубен и най-отчаян, той открива най-невероятния приятел…

                Светът е огромен, но винаги, някъде там, ще се намери един невероятен приятел, който да ти покаже, че не си сам. Какво по-уютно от едно историята на едно твърде невероятно приятелство за дните, когато времете не ни е най-добрият приятел?

5. ДИВА ВЕЩИЦА

от Лене Кобербьол

                Една магична книга, дълбоко свързана с природата… А, в нея също така присъства и говорещ котарак. Със специални сили. Кой не си е мечтал за това като дете? А може би и все още си мечтае. Върнете се към детето в себе си с историята на Клара – дивата вещица.

                Дванайсетгодишната Клара е съвсем обикновено момиче. Толкова обикновено, че понякога дори ѝ доскучава. Един ден обаче я одрасква огромен котарак. Невинната на пръв поглед случка слага край на спокойствието. Клара вдига висока температура и майка ѝ я завежда при тайнствената ѝ леля Иса. Треската преминава и нещата тръгват постарому… и не съвсем. Защото момичето вече не е същото.
                Оказва се, че Клара е станала дива вещица точно като леля си Иса. А в този свят това означава закрилница на животните и на дивата природа. Клара заминава на обучителен курс при леля си. Предстои ѝ да усвои тънкостите на магията и да се научи да контролира свръхестествените си способности. Защото в света на дивите вещици се спотайват и зложелатели, и грижливо пазени тайни. Дали една невръстна и все още твърде неопитна дива вещица ще се справи с изпитанията, които ѝ поднася дивият свят?        

Изданието включва тИзданието включва три книги, които проследяват приключенията на Клара като дива вещица, всичките ѝ премеждия, съмнения, моментите на смелост и новите приятелства.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s